Vaateteollisuuden uusi suunnannäyttäjä.

Suomalainen ihmekangas korvaa puuvillan ja pelastaa maailman! 

Jo muodin valmistus on ongelma ympäristölle. Esimerkiksi puuvillan tuotanto kuormittaa luontoa, käyttää valtavasti vettä ja vie pinta-alaa ruokatuotannolta, ja ennusteiden mukaan sitä pystytään tuottamaan tulevaisuudessa nykyistä vähemmän. Muoviperäisiä keinokuitujakaan ei voi hyvällä omalla tunnolla kutsua ekomateriaaliksi.Materiaalien kierrättäminen uusiksi vaatteiksi eli muotialan siirtyminen niin sanottuun suljettuun kiertoon olisi ratkaisu ongelmaan. Tällä hetkellä suurin osa tekstiilijätteestä päätyy kuitenkin poltettavaksi, sillä tapoja hyödyntää sitä isossa mittakaavassa ei juuri ole. Yksi osa ongelmaa ovat myös halpatuotannon suosimat sekamateriaalit, joiden kierrättäminen uusiksi kankaiksi on ollut liki mahdotonta.Monimutkaiseen pulmaan on kehitetty lupaava ja simppeli ratkaisu, vieläpä Suomessa.

 Osuvasti nimetty Infinited Fiber, vapaasti suomennettuna ”ikuinen kuitu”, valmistaa karbamaattiteknologialla uutta kangasta tekstiili- ja selluloosajätteestä Teknologian tutkimuskeskus VTT:n Bioruukin pilotointikeskuksessa Espoossa.Ensin kerätty ja lajiteltu tekstiilijäte revitään mekaanisesti lyhyeksi langaksi, ja siitä poistetaan metalliosat kuten napit ja vetoketjut. Materiaali puhdistetaan kemiallisesti, jolloin siitä poistetaan väri ja pintakäsittelyaineet. Ei selluloosapitoiset ainesosat, kuten polyesterilangat, poistuvat tässä vaiheessa, ja jäljelle jää puhdasta lumppua. Se liuotetaan nestemäiseen muotoon ja lopulta puserretaan mikroskooppisten suuttimien läpi kehruuhauteeseen, jolloin siitä muodostuu uutta kuitua.Raakamateriaali liuotetaan lipeään. Liuotuksessa käytetään apuna ureaa esimerkiksi viskoosituotannon vaatiman rikkihiilen sijaan.Infinited Fiberin kangas tuntuu kädessä pehmeältä ja puuvillaiselta – mallipala on melkein kuin tavallista denimiä. Juuri puuvillasta riippuvainen farkkuteollisuus odottaa keksinnöltä suuria.Vastaavanlaisia kankaita on kehitteillä muuallakin, mutta toistaiseksi Infinited Fiber on pisimmällä.Uuden kankaan materiaalina voidaan käyttää tekstiilijätteen lisäksi oikeastaan millaista vain selluloosapitoista jätettä aina paperista pahviin ja maatalousjätteisiin. Lopputuloksena saatava kangas on samanlaista, oli raakamateriaali sitten täysin tekstiilijätettä tai jopa puoliksi pahvia.Samalla keksintö ratkaisee toisenkin jäteongelman: esimerkiksi verkkokaupan kasvusta johtuen maailma pursuaa myös pahvijätettä, joka nyt saadaan käytettyä fiksusti uudelleen. Raaka-ainetta tulee jatkossa riittämään muutenkin, sillä tekstiilijätteen erottelu tulee pakolliseksi EU alueella vuonna 2025, jolloin myös paine sen hyödyntämiseen kasvaa. Ainoastaan tyystin muovipohjaisia keinokuituvaatteita ei pystytä käyttämään raakamateriaalina.

Kuitu muistuttaa puuvillaa niin paljon, että siitä voidaan valmistaa myös denimiä. Oikeastaan innovaatio ei ole uusi, sillä menetelmä on sukua kierrätyskartongin ja viskoosin tuotannolle, joka taas on keksitty jo 1880-luvulla.Viskoosin tuotannon ongelma on ollut sen vaatima rikkihiili, sekä työntekijöille että ympäristölle haitallinen myrkky, jolle on etsitty korvaajaa jo 1930-luvulta lähtien.Vanhan menetelmän jalostamiseen pidemmälle ei ole kuitenkaan riittänyt taloudellista motivaatiota ennen kuin nyt, kun siinä voidaan hyödyntää jätepohjaisia raaka-aineita. Myös lopputuotteena Infinited Fiber on kiiltäväpintaista viskoosia monikäyttöisempi ja taloudellisesti potentiaalisempi, sillä se muistuttaa puuvillaa. Lähinnä naisten vaatteissa käytettävän viskoosin osuus on noin kuusi prosenttia maailman tekstiilituotannosta, kun taas puuvillan osuus on jopa 25-30 prosenttia – ja sen kanssa Inifinited Fiber kilpailee.Kilpailueduiksi myös kankaan erinomaisen kyvyn imeä itseensä väriä sekä säilyttää värinsä, mikä sekin vähentää värjäyksen aiheuttamaa ympäristökuorma ja kuluja. Materiaali on myös luonnostaan antibakteerista ja biohajoavaa – ja sitä voi hyödyntää uudeksi kankaaksi aina vain uudelleen, toisin kuin vaikkapa kierrätyspuuvillaa.

Perinteisessä tavassa valmistaa kierrätyspuuvillaa kuitu käsitellään mekaanisesti, mikä aiheuttaa kuidun lyhentymistä. Se taas näkyy valmiin vaatteen nopeampana nyppyyntymisenä ja lyhyempänä käyttöikänä. Inifinited Fiberissa samaa ongelmaa ei ole, koska prosessissa kuitu liuotetaan täysin ja se ikään kuin syntyy alusta uudelleen.Inifinited Fiber on osoittanut merkittävää potentiaalia muodin alan suljetun kierron malliin siirtymisen kiihdyttämiseksi. Ensi vuodelle on suunnitteilla 10 kertaa isompi pilottitehdas, jonka avulla yhä useampi potentiaalinen asiakas pääsee testaamaan uutta materiaalia. Loppumattomasta kuidusta valmistetut farkut saattavat päästä päällesi pikemmin kuin uskotkaan.Ensimmäiset, hyvin rajoitetun erän tuotteet saadaan toivottavasti jo vuoden sisään markkinoille. Tavoite on, että vuonna 2022 tuotteet ovat laajasti saatavilla,

Emme malta odottaa, että pääsemme testaamaan!

[email protected]